KLUB 7 - nastavak projektnih aktivnosti - LAG Sjeverna Bilogora
Disable Preloader

Projekt

Od 19. travnja do 22. travnja održala se četvrta projektna aktivnost u međuteritorijalnom projektu suradnje "KLUB 7" na području LAG-a Marinianis.


„Biseri na dnu Panonskog mora“…


Prije 23 milijuna godina, većina slavonskog tla bila je prekrivena Panonskim morem. Ispod površine modrog pokrivača cvjetao je davno izumrli životinjski i biljni svijet. Papuk je bio otok u velikom moru na kojem su živjeli golemi nosorozi. Danas je on geološki najraznolikija planina Hrvatske. Na području koji su nekada plivale divovske morske psine, hodale sabljaste mačke, praslonovi i miocenski nosorozi, danas ćemo pronaći prave slavonske bisere.


Posjetiteljski centar „Dravska priča“ smjestio se u nedavno obnovljenom ljetnikovcu obitelji grofa Draškovića iz 19. stoljeća. „Dravska priča“ namijenjena je učenicima i studentima za programe škole u prirodi i terensku nastavu. Ovdje ćete susresti prirodoslovce, ekologe, ornitologe, rekreativce, bicikliste i ljubitelje prirode. Naglasak centra je na podizanju svijesti o važnosti bioraznolikosti, očuvanju prirodne baštine i edukaciji posjetitelja. Škole, svakako uvrstite ovu predivnu priču i programe škole u prirodi jer centar ima i hostelski smještaj.


Nijedna lijepa priča ne može proći bez zrnaca magije, a kada se u tu magiju umiješa i ljubav… Bacite oko na magični susret vile Buge i vilenjaka Jana, riječnih vilenjaka Drave i Mure. Knjigu i animirani film možete pogledati u „Dravskoj priči“.


Unutar objekta nalaze se različiti prostori za edukaciju i prezentaciju, CITES edukativni kutak, bio istraživačka stanica i zimski vrt.


U vanjskom prostoru nalazi se zaštićeni spomeni parkovne arhitekture sa različitim sadržajima za posjetitelje kao što su: Oporavilište za bijele rode, vrt mirisnih doživljaja, dječje igralište, voćnjak, edukativni povrtnjak, sjenica, Vodena i Zelena učionica, hoteli za kukce, labirint u obliku sove te 3D grafitima oslikana površina koja prikazuje tok rijeke Drave.


Imanje Višnjica nalazi se na području nekadašnje pustare te ima povijest i tradiciju dugu više od dvije stotine godina. Prvi put se spominje početkom 19. stoljeća. Imanjem su upravljale plemenitaške obitelji. Obitelj Pejačević i grofovska obitelj Drašković. Danas je Višnjica u privatnom vlasništvu koje obuhvaća hotel, ergelu i farmu. U Višnjici su nam se predstavili marljivi poljoprivredni proizvođači s područja LAG-a Marinianis. Od vina do pralina, keksića bez laktoze i glutena sve do ukusnih namaza od lješnjaka, konoplje i čokolade. Bogata i inovativna ponuda kraja.


Tema radionice bila je „Edukacija za poljoprivredne proizvođače“, s ciljem pružanja potrebnih znanja i vještina za uspješnu proizvodnju, isporuku, pakiranje, ambalažiranje, promociju raoba/sirovina primarne i sekundarne poljoprivredne proizvodnje i drugih diversificiranih proizvoda (suveniri, umjetnine) za isporuku putem Turističkog kluba proizvoda. Sudionici su imali priliku razmijeniti iskustva i naučiti više o mogućnostima suradnje na području LAG-a. Predavač je bio Branimir Blajić. Početkom 2000. godine započinje karijeru u hotelijerstvu te kroz narednih 20 godina rada u hotelijerstvu napreduje od poslova recepcije, prema poslovima u hotelskoj prodaji, upravljanju ljudskim potencijalima te sve do pozicije predsjednika uprave. U tom periodu usko se specijalizira za područje upravljanja ljudskim potencijalima, te za procese konceptualizacije proizvoda i restrukturiranja. Tijekom hotelijerske karijere aktivno predaje na fakultetima, poslovnim školama te mnogim in house treninzima. Doktorand je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu u području kineziološke rekracije, smjer joga. Aktivan je joga praktikant i rekreativni triatlonac. Na Veleučilištu Bernays vodi kolegije: Leadership, Strateški menadžment i Destinacijski lanci vrijednosti.


Jedan od najistaknutijih bisera slatinskog kraja je zeleni stoljetni div – mamutovac Sequoia. Pretpostavlja se da je ovo divovsko stablo donijela i zasadila plemićka obitelj Pejačević. Danas je Sequoia visoka 33 metara, ima opseg od gotovo četiri metra i zaštićena je kao spomenik prirode od 1967. godine. Ovo stablo predstavlja srce i okosnicu Posjetiteljsko interpretacijskog centra „EPIcentar Sequoia Slatina“.


Geo info centar Voćin nalazi se unutar zaštićenog područja geoparka Papuk koji je pod zaštitom UNESCO-a još od 2007. godine te je član Svjetske mreže geoparkova i Europske mreže geoparkova kao prvi geopark u RH.


Hvala domaćinima iz LAG-a Marinianis!


Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj


#KLUB7 #LAGBosutskiniz #LAGFrankopan #LAGMarinianis #LAGSjevernaBilogora #LAGŠumanovci #LAGTerraLiburna #LAGZagora #projektsuradnje #ruralnirazvoj #održivirazvoj


 


 


 Natrag


Lagbanner Lagbanner Lagbanner Lagbanner Lagbanner Lagbanner Lagbanner Lagbanner Lagbanner