KLUB 7 - nastavak projektnih aktivnosti - LAG Sjeverna Bilogora
Disable Preloader

LAG Natječaj 3.1.1. LRS (7.4.1. PRR)

Od 14. lipnja do 17. lipnja održala se šesta projektna aktivnost u međuteritorijalnom projektu suradnje "KLUB 7" na području LAG-a Šumanovci.


 


„Izlet kroz ljepote slavonske tradicije“


Usporiti ritam, doživjeti lokalno, uživati u moru i tišini, osjetiti tradicijski ambijent, otkriti ljepotu slavonske šume, energiju vode i naravno, ukusne i fine lokalne specijalitete… Prava idila za urbane putnike uz poznatu spačvansku šumu i rijeku Savu.


Prvi dan je u Drenovcima u Poljoprivredno poduzetničkom inkubatoru održano predavanje prof. Blajića.


Drugi dan krenuli smo s provedbom itinerara. Slavonska kuća bila je prva postaja našeg itinerara kroz ljepote slavonske tradicije. Ambar, štagalj, štala, kuća gospodara s namještajem s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Slavonska kuća otvorena je prošle godine kao Centar za promociju poljoprivrede i ruralnog razvoja s multimedijalnom dvoranom, info pultom i suvenirnicom. Uz vrhunski obilazak domaćini su nas dočekali s tradicionalnim slavonskim doručkom od domaćih proizvoda lokalnih proizvođača uz pečene tradicionalne poderane gaće šokačkih snaša.


„Šuma nije tek bezlična površina obrasla drvećem; ona nije tek gomila kubika drvne mase koju teba posjeći, izvesti i prodati. Ona je mnogo više od toga. Šuma je slika borbe za opstanak, za životni prostor, borbe za svjetlost, toplinu, vodu, … u njoj čitamo povijest te vječite bitke, u kojoj vladaju njeni zakoni, nama često nedokučivi.“


Josip Kozarac, 1888.


Put nas je odveo u centar Bošnjaka u kojem je još davne 1869. godine sagrađen Šumarski muzej. Otvoren je 2007. godine te predstavlja bližu i daljnju povijest šumarstva ovog kraja, a poglavito Spačvanskog bazena poznatog po šumi hrasta lužnjaka nadaleko poznatog kao slavonskog hrasta.


U toj drevnoj Slavonskoj šumi krije se i najstarije svetište na području Vukovarsko-srijemske županije, još iz 14. stoljeća, Svetište Majke dobre nade – Šumanovci. Na mjestu današnjeg svetišta alšanski grofovi izgradili su franjevački samostan za kojeg su 1373. godine  dobili i dopuštenje pape Grgura XI. Franjevci su sagradili i crkvu sv. Marije koja se postepeno razvija u proštenište. Godine 1376. papa Grgur XI. daje posebne oproste vjernicima koji hodočaste u Šumanovce. Za vrijeme Turaka svetište je stradalo, ali nakon njihove vladavine opet postaje mjesto hodočašća. Godine 1822. izgrađena je u Šumanovcima nova crkva u kojoj je izložen kip Marijina uznesenja.


Nekoliko stotina metara od svetišta u šumi Hrastovo izgrađena je i kapelica i iskopan bunar. Bunar ima svoju, kaže kazivači, legendu koju je opjevala poznata slavonska pjesnikinja Mara Švel Gamiršek u svojoj pjesmi „Šumanovci“.  Legenda kaže da je u selu živjela Anna Antoniutti čiji je muž gradio crkvu u selu. Imali su sina koji se odao poroku pića i kći koja se razboljela i umrla u desetoj godini. Majka je plakala i ostala poluslijepa. Usnula je Gospu Šumanovačku koja joj je rekla da kod sedmog hrasta, a tada je bilo više od 400 golemih hrastova u tom dijelu šume, iskopa bunar i neka vodom iz tog bunara opere oči. Učinila je tako i progledala! Nakon toga se njen sin ostavio pića i postao fratar, kako kazivaju mještani Đurića. Pravo čudo dogodilo se u svibnju 2014. godine za vrijeme nezapamćenih poplava koje su poharale sela u istočnom dijelu županjske Posavine. Podivljala Sava odnijela je sve pred sobom, a vodena stihija zaustavila se pred svetištem Šumanovci. Nikome nije jasno kako je silovita mutna voda samo skrenula i zaobišla groblje, kapelicu i bunar koji se nalaze na nižem terenu od onoga kamo je skrenula. Brojni će mještani poplavljenih sela za blagdan Velike Gospe opet pohoditi Skrovitu Gospu Šumanovačku, pomoliti se i zapaliti svijeću iz zahvalnosti jer im je u katastrofi spasila život.  


Zadnja destinacija kao da je ispala iz filma!


Kuća „Šokačka lady“ u vlasništvu obitelji Maroševac otvorena je 2022. godine. Vrijedni supružnici Kata i Marko, neumorni čuvari tradicije i narodnih običaja, odlučili su u šokačkoj kući, staroj više od stotinu godina, sačuvati i ponuditi autentičan doživljaj nekadašnje Šokadije. Taj doživljaj uključuje lokalne i baštinske posebnosti, ali i domaće tradicionalne kuhinje. Destinacija koja se prostire na više od 2000 kvadrata turista vraća svojim korijenima, zemlji i prirodi te odmak od užurbane stvarnosti. Pojedini komadi namještaja u ovom objektu potječu upravo od šokačke lady, Katarine Hepburn. Bilo je to davne 1880. godine kada je u Županju stiglo devet engleskih industrijalaca. Jedan od njih, Freddy Hepburn zaljubio se u Katarinu, kći seoskog majstora i njihovim vjenčanjem ona je postala prva šokačka lady. Nakon smrti supruga, prije odlaska u Englesku 1947. godine darovala je Županji zemljište i zgrade nekadašnje tvornice tanina za uređenje nogometnog igrališta. Ondje je sagrađen Spomen stadion prve nogometne lopte u Hrvatskoj, igralište NK-a Graničar te tereni Tenis kluba Županja 1881.


Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj


#KLUB7 #LAGBosutskiniz #LAGFrankopan #LAGMarinianis #LAGSjevernaBilogora #LAGŠumanovci #LAGTerraLiburna #LAGZagora #projektsuradnje #ruralnirazvoj #održivirazvoj


 Natrag


Lagbanner Lagbanner Lagbanner Lagbanner Lagbanner Lagbanner Lagbanner Lagbanner Lagbanner