Zajedničkim djelovanjem do podizanja standarda - LAG Sjeverna Bilogora
Disable Preloader

Projekti

Načelnici devet općina s područja Bjelovarsko - bilogorske županije koje su se okupile u LAG-u Sjeverna Bilogora okupili su se prošloga tjedna u Velikom Trojstvu gdje je i sjedište ovog LAG-a. Riječ je o Zrinskom Topolovcu, Rovišću, Kapeli, Šandrovcu, Velikoj Pisanici, Novoj Rači, Severinu i Velikom Grđevcu, te naravno, domaćinu Velikom Trojstvu. Područje je to na kojem obitava 23 tisuće stanovnika, a upravo je cilj LAG-a podići životni standard lokalnog stanovništva.


Izrada strategije


Ovom su prilikom predstavnici LAG-a upoznali župana Bajsa s rezultatima dosadašnjeg rada, ali i planovima za budućnost, a što je sve dosada učinjeno poasnio je sam predsjednik Lokalne akcijske grupe Sjeverna Bilogora Marijan Juranić. 


Fokus na gospodarstvu i udrugama


- Javili smo se na mjeru ruralnog razvoja Europske unije i dobili odobrenje za bespovratna sredstva koja smo već počeli opravdavati. Nije riječ o kešu, već o sredstvima koja moramo opravdati. Jedan od uvjeta odobravanja sredstava izrada je Lokalne razvojne strategije LAG-a Sjeverna Bilogora za vremenski period od 2015.-2020.godine koja je upravo u tijeku - istaknuo je Juranić te naglasio kako izradom spomenute Strategije moraju biti obuhvaćena sva tri sektora koja čine LAG. Riječ je o javnom, gospodarskom i civilnom sektoru, odnosno udrugama. 


- Fokusirati ćemo se na gospodarski i civilni sektor. Novac koji imamo na raspolaganju je premali da bi svih devet općina moglo izvoditi veće infrastrukturne radove. Ipak, s ovim sredstvima koja ćemo dobiti nakon ocjenjeneStrategije ćemo pokušati na području općina omogućiti gospodarstvenicima, bilo da su to OPG-ovi, zadruge i obrti ili pak udruge određene koristi u vidu pomoći u izradi porjekta za različite natječaje - pojasnio je Juranić. Tome je dodao kako je u LAG-u Sjeverna Bilogora zaposlena jedna osoba te kako je iznajmljen prostor uVelikom Trojstvu gdje je i samo sjedište LAG-a. Zadovoljan ovakvim načinom okupljanja općina je i sam župan Bajs koji je istaknuo kako je Lokalna akcijska grupa Sjeverna Bilogora pokazala da se devet općina u našoj županiji može udružiti i napraviti sporazum s ciljem unaprjeđenja standarda stanovnika-


- Granice općina ovdje nisu prepreka. Dapače, one se nadovezuju, a veseli me što se načelnici iz četiri političke opcije mogu udružiti kako bi zajedničkim snagama došli do sredstava Europske unije. Cilj je podizanje životnog standarda stanovnika, rast gospodarstva, posebice poljoprivrede, a za to su potrebni zajedički nastupi - naglasio je župan Bajs.Natrag