Od 10. do 13. svibnja 2023. godine na području LAG-a Sjeverna Bilogora u okviru projekta međuteritorijalne suradnje „KLUB 7“ održana je peta projektna aktivnost. Sudionici su stigli u Planinarski dom „Kamenitovac“, Maglenča 117 i Agroturizam „Na Malenom brijegu“, Ribnjačka 84 u poslijepodnevnim satima. Projektne aktivnosti počele su u jutarnjim satima 11. svibnja 2023. godine, a dobrodošlicu im je zaželio KUD Veliko Trojstvo u srijedu navečer nakon zajedničke večere u Planinarskom domu „Kamenitovac“.
U četvrtak, 11. svibnja 2023. godine, prema prethodno pripremljenom itineraru, u vremenu od 10:00 do 15:00 sati održana je edukacija za sve sudionike iz svih LAG-ova partnera i lokalne zainteresirane s područja LAG-a Sjeverna Bilogora. Edukacija je obuhvatila stvaranje specijalizirane ugostiteljske ponude, standarde i oznake kvalitete, trendove u ugostiteljstvu i interpretiranju lokalnih tradicijskih vrijednosti kroz ugostiteljsku ponudu. Predavač je bio Branimir Blajić, mr.sc. Sudionici su imali priliku razmijeniti iskustva i naučiti više o mogućnostima promocije destinacije kroz lokalnu ugostiteljsku ponudu. Edukacija se održala u Romskoj kući Udruge Lovara. Romska kuća/Homano Kher je tradicionalna drvena kuća autohtonih hrvatskih Roma Lovara koji žive u čvrstom objektu. Romska kuća je tradicijski i turistički objekt jedinstven u Europi. U kući je postavljena trojezična izložba (hrvatsko-romsko-engleska) njihove povijesti i tradicije. Uz objekt imaju zasađeno polje lavande. Život Roma Lovara usko je povezan s konjima, a bili su posebno vješti u liječenju njihovih bolesti. Registrirani su kao Horse welcome punkt. Nakon edukacije domaćini Slađana i Goran Đurđević održali su prezentaciju Romske kuće i običaja Roma Lovara. Slađana je uz pomoć predavača Branimira Blajića razrezala romsku pogaču bogatu ljutom crvenom paprikom. Nakon ručka i romskih specijaliteta, sudionici su se zaputili u Veliku Pisanicu u Kušaonicu Aro, obrt za proizvodnju sokova. Njihova priča počinje pokretanjem OPG-a Pali koji se bavi proizvodnjom ploda aronije na površini od 1 ha (1500 sadnica). Pokrenuli su i obrt za preradu i usluge zbog potrebe proširenja poslovanja. Bave se proizvodnjom prirodnih sokova od različitog voća te rakija i džina. Za konje i njihove jahače uvijek spremno čekaju jabuke. Nakon prezentacije kušaonice i pogona za preradu, uslijedila je večera uz prigodnu degustaciju proizvoda.
U petak, 12. svibnja 2023. godine, prema prethodno pripremljenom itineraru (osnovi budućeg Turističkog kluba proizvoda) od 9:30 do 17:00 sati sudionici su posjetili Agroturizam „Na Malenom brijegu“ u Ribnjačkoj. Na brijegu okruženom šumom, u društvu toplokrvnih konja, ovaca pasmine romanovska i domaće peradi, domaćin Vlado, uz zdravicu dobrodošlice, ispričao je priču o Agroturizmu. Kao pravi čuvar mitološke baštine, sudionike je poveo stazom Začudnih bića i prepričao im priče kazivača o Glođanima, Vedima, Coprnicama i Vilama. Vlado je i certificirani vodič turističkog jahanja, a njegov Agroturizam nalazi se na prvoj certificiranoj konjičkoj stazi u Hrvatskoj. „Bilogorska konjička staza“ duga je 90 km, certificirana je ISO certifikatom i na njoj možete pronaći dvadesetak Horse welcome punktova. Nakon domaće hrane iz vlastitog uzgoja i buhtli od domaćeg tijesta punjenih domaćim pekmezom od šljiva, sudionici su sudjelovali u vožnji quadovima bilogorskom šumom, radionici izrade tradicionalnog svečarskog kruha kovrtanja i druženju s konjima. U 17:15 sati krenuli smo prema Velikom Trojstvu i OPG-u Rebić koji se bavi uzgojem konja i kobiljim mlijekom. Osim što prodaju svježe i smrznuto kobilje mlijeko, proizvode i kozmetiku s kobiljim mlijekom. Ova mlada obitelj pionir je u proizvodnji kozmetike s kobiljim mlijekom. Uz obilazak imanja, druženje s konjima, prezentaciju proizvoda i degustaciju kobiljeg mlijeka, sudionici su imali priliku i vidjeti kako nastaju sapuni s kobiljim mlijekom. Nakon prezentacije OPG-a Rebić, sudionici su otišli na večeru u Kušaonicu OPG-a Bačak u Velikom Trojstvu. OPG Bačak nadaleko je poznato po svom majstorstvu tikvarenja, a butternut tikva je njihov prvi i osnovni proizvod. Nakon prezentacije svojih pogona za preradu i svojih prerađevina (kuhana rajčica, tjestenina s tikvom, džem od šljiva, višanja ili jagode, kiseli krastavci, kisela paprika, kisela miješana salata, kiseli patišoni, cikla, sok od aronije ili bazge, …) poslužili su večeru koja je bila tematski vezana uz tikve. Njihova kćer članica je konjičke udruge Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari – husari 1756 koji se bave i uzgojem konja pasmine gidran pa je tako i Kušaonica OPG-a Bačak Horse welcome punkt.
Na ovom događaju održana je pokazna turistička tura (itinerar) koja je realizirana između niza lokalnih dionika koji zajednički surađuju na isporuci održivog i inovativnog turističkog proizvoda temeljenog na odrednicama lokalnog prostora uz poštivanje okoliša. Itinerar u ovom obliku prvi put je proveden za potrebe projekta „KLUB 7”. On je rezultat suradnje različitih dionika: ruralnog smještaja (Agroturizam i Planinarski dom), udruga, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrta s područja LAG-a Sjeverna Bilogora.
Po završetku itinerara sudionici su sudjelovali u ispunjavanju pisanih anonimnih anketa o zadovoljstvu sudionika. Rezultate će obraditi glavni partner projekta i domaćin radionice LAG Sjeverna Bilogora te ih predati svim uključenim dionicima itinerara kao podlogu za eventualna poboljšanja i/ili daljnja unapređenja usluga u okviru budućeg turističkog kluba proizvoda.
U subotu, 13. svibnja 2023. godine, nakon doručka, predstavnici LAG-ova partnera napustili su Planinarski dom „Kamenitovac“ i Agroturizam „Na Malenom brijegu“ i područje LAG-a Sjeverna Bilogora.
Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj
#KLUB7 #LAGBosutskiniz #LAGFrankopan #LAGMarinianis #LAGSjevernaBilogora #LAGŠumanovci #LAGTerraLiburna #LAGZagora #projektsuradnje #ruralnirazvoj #održivirazvoj