Održana početna konferencija projekta „KLUB 7“ i prve projektne aktivnosti kod nositelja projekta LAG-a Terra Liburna (21.9. - 24.9.2022.) - LAG Sjeverna Bilogora
Disable Preloader

Novosti

U Mošćeničkoj Dragi, mjestašcu koje se smjestilo uz Jadran i podno Učke, započeo je projekt suradnje „KLUB 7“ između sedam LAG-ova s područja cijele Hrvatske. LAG Terra Liburna, nositelj projekta, udomaćio je ostalih šest LAG-ova. Riječ je o LAG-u Bosutski niz, LAG-u Frankopan, LAG-u Marinianis, LAG-u Sjeverna Bilogora, LAG-u Šumanovci i LAG-u Zagora.


Nakon početne konferencije, LAG Terra Liburna predstavio nam je svoj itinerer „Stopama Starih Slavena“, Mitski park Trebišća i Mošćenice. Mitsko povijesna staza otvorena je 2009. godine i priča nam priču o dolasku Slavena. Stazom prekrasne očuvane prirode, kroz kanjon Potoške vale u krilu planine Učke do mitskog sela Trebišća, osjetili smo mitove prošlosti na krilima šumske ljepote. Staza nas vodi od Mošćeničke Drage, Potoka, Trebišća, Sučića, Sv. Petra i natrag u Mošćeničku Dragu. Priča nas vodi više od pet stotina godina u povijest kada je mlin u Trebišćama bio izgrađen pa sve do vremena dolaska prvih Slavena. Upravo je Trebišće bilo središte njihova vjerovanja u slavenske bogove Peruna (vrhovni bog neba i vatre koji upravlja gromovima i munjama) i Velesa (bog kaosa, podzemlja i stočarstva, zaštitnik seljaka, pastira i stoke, darovatelj blagostanja i žitnog bogatstva). Staza sadrži 13 informativno edukativnih ploča koje bogatim tekstualnim sadržajima popraćenim ilustracijama akademske grafičarke Ksenije Palamete opisuju značaj ovog područja i daju širi povijesni kontekst potreban za njegovo shvaćanje. Postavljeno je i 15 monumentalnih glinenih i kamenih ploča sa stihovima koji opisuju Peruna i Velesa te umjetničke skulpture akademskog kipara Ljuba de Karine koji opisuju drevne slavenske bogove Peruna i Velesa (toponimi – vrh Perun i Volovski kuk), izmjenu godišnjih doba kada se Perun i Veles bore, postanak svijeta i ostale ključne elemente slavenske mitologije.


Uz stručno vodstvo načelnika općine Mošćenička Draga, Riccarda Staraja, pjesnika, člana blues benda, umjetnika, lokal patriota, čovjeka koji dušom i tijelom živi svoj zavičaj, bilo nam je pravo zadovoljstvo šetati i upijati iskrice mitologije iz povijesne vatre. Predstava, a mogli bismo reći i mali šumski mjuzikl, prekrasno je interpretirao sve ono što smo vidjeli i čuli povijesno mitološkom stazom.


Nakon ručka koji je bio pripremljen od lokalnih namirnica na tradicionalan način, odvezli smo se do Mošćenica. Tamo smo obišli stari grad i etnografsku zbirku. U tošu je bila prezentacija povijesti maslinarstva, a na samom kraju igrani prizor za sudbenim stolom u stražnici iz predstave Kandalora (scena iz Mošćeničkog statuta na staromošćeničkom dijalektu).


Treći dan bio je posvećen predavanjima. Prvi dio predavanja „Stvaranje turističkih proizvoda u skladu s načelima održivog turizma“ održala je doc. dr.sc. Jelena Đurkin Badurina s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci. Drugi dio predavanja „Turistički klub proizvoda“ održao je Adriano Požarić, urednik časopisa Turizam info. Predavanja su bila profesionalna, ali interaktivna. Zadnje predavanje „Storytelling – pričom do prepoznatljivih proizvoda“ održano je u Konobi Kali koju vodi obitelj Bistre. Obitelj se, uz ugostiteljstvo, bavi i preradom svojih proizvoda pa u svojoj ponudi imaju smokvenjak, ocat od smokve, ocat od paradajza, pekmez od trešanja, proizvode s tartufima. U svojoj ugostiteljskoj ponudi nude samo hrvatske i lokalne proizvode. Kod njih ćete popiti craft pivo ili sok od malog proizvođača, pojesti jutros ulovljenu ribu i svježe domaće njoke.


Projekt suradnje „KLUB 7“ uspješno je krenuo u svoju provedbu i vidimo se na sljedećoj destinaciji kod LAG-a Zagora. 😊


Ostale fotografije pogledajte na Facebook stranici LAG-a Sjeverna Bilogora.


Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj


#KLUB7 #LAGBosutskiniz #LAGFrankopan #LAGMarinianis #LAGSjevernaBilogora #LAGŠumanovci #LAGTerraLiburna #LAGZagora #projektsuradnje #ruralnirazvoj #održivirazvoj Natrag