Izvješće o održanoj animacijskoj radionici za izradu nove Lokalne razvojne strategije Lokalne akcijske grupe Sjeverna Bilogora za razdoblje 2023.- 2027. - LAG Sjeverna Bilogora
Disable Preloader

Novosti

17.1.2023. godine u Vijećnici Općine Kapela, Bilogorska 90, Kapela s početkom u 18:00 sati održana je animacijska radionica za izradu nove Lokalne razvojne strategije Lokalne akcijske grupe Sjeverna Bilogora. Prije održavanja animacijskih radionica, tijekom proljeća i ljeta provedeno je savjetovanje putem Google obrasca koji se vrtio na Facebook stranici LAG-a Sjeverna Bilogora i bio poslan svim članovima Skupštine LAG-a i ostalim dionicima iz civilnog, gospodarskog i javnog sektora.


Program animacijske radionice bio je podijeljen u dva dijela. U prvom dijelu održano je interaktivno predavanje „Vođenje društvenih mreža i kreiranje sadržaja za OPG“. Predavanje je održala Petra Špehar, veterinarka s dugogodišnjim iskustvom u provedbi digitalnog marketinga. Na primjerima iz vlastite prakse pokazala je sudionicima kako kreirati dobre sadržaje, na koji način zainteresirati buduće kupce i koje sve besplatne alate mogu koristiti prilikom pričanja svojih priča. Odlučili smo se za dodatne sadržaje animacijskih radionica kako bismo privukli što veći broj ljudi. Jedna od aktivnosti razvoja koncepta Pametnih sela je i digitalizacija u poljoprivredi kao i u ostalim društvenim aktivnostima u selima. Društvene mreže su neizostavan alat današnjeg poslovanja i mogu biti veoma unosne ako ih se koristi pametno. Upravo nam je Petra svojim primjerima pokazala kako ih najbolje upotrijebiti. Najvažniji savjet je da budemo iskreni i svoji.


U drugom dijelu animacijske radionice prezentaciju su održale Romana Diebalo Šimić, voditeljica LAG-a Sjeverna Bilogora i Romana Kovačić, zaposlenica LAG-a Sjeverna Bilogora.


Prezentacija je obuhvatila kratki pregled provedbe Lokalne razvojne strategije Lokalne akcijske grupe Sjeverna Bilogora za razdoblje 2014. – 2020. i prijelazno razdoblje do 2023. Nakon toga prošli smo glavne aktivnosti LAG-a u novom razdoblju, opće uvjete prihvatljivosti prijavitelja na LAG natječaj, opće uvjete prihvatljivosti projekata na LAG natječaj, intervenciju LEADER-CLLD u okviru SP ZPP 2021. – 2027., opće i specifične ciljeve SP ZPP 2021. – 2027., ideje implementacije koncepta Pametnih sela u intervencije, analizu razvojnih potreba (slabosti i prijetnje) i potencijala (snage i prilike) područja općine Kapela.  


Naši dionici obuhvatili su sva tri sektora: civilni, gospodarski i javni sektor, s iskustvom u provedbi svojih projekata na LAG natječaju i nacionalnim natječajima (PRR RH 2014. – 2020., natječaji Ministarstva turizma i sporta i različiti županijski natječaji). Popunili su i obrasce sa svojim projektnim idejama koje su uključile i dio koji se odnosi na koncept Pametnih sela, tj. digitalizaciji u poljoprivredi i ublažavanju klimatskim promjenama, ali i inovativnim i pametnim rješenjima u selu. U ležernom razgovoru iznjedrile su se brojne ideje: od osnivanja proizvođačkih organizacija, navodnjavanja, pogona za skladištenje i preradu, razvoja ruralnog turizma, očuvanja NATURA 2000 područja, upotrebe obnovljivih izvora energije. Bilo je vrlo zanimljivo, kreativno i informativno.


Animacijska radionica završila je u 20:00 sati.  Natrag