Izvješće o održanoj radionici „Uzgoj lijeske u integriranoj i ekološkoj poljoprivredi“ - LAG Sjeverna Bilogora
Disable Preloader

Novosti

5. veljače 2023. godine održana je radionica „Uzgoj lijeske u integriranoj i ekološkoj poljoprivredi“. Radionica pokazne rezidbe održana je u nasadima lijeske OPG-a Josip Juren iz Velikog Trojstva, a predavanje je održano u Velikoj vijećnici Općine Veliko Trojstvo. Radionicu i predavanje održalo je poduzeće Andermatt Bioinput d.o.o., Krunoslav Jakopin i Amalka Vukelić.


Od 1988. godine Andermatt grupacija postavila si je za cilj zamjenu kemijskih pesticida dobrim biološkim alternativama poput mikrobnih proizvoda, prirodnih tvari, korisnih insekata i zamki. Prvi su pokrenuli proizvodnju sredstava za zaštitu bilja na bazi bakulovirusa. Danas je općepriznato kako upotreba bioloških kontrolnih mjera nudi ne samo rješenje u organskoj poljoprivredi već i vrlo učinkovit alat unutar integriranih ili konvencionalnih programa suzbijanja štetočina za ekološki prihvatljivu proizvodnju hrane bez kemijskih rezidua.


Paleta njihovih proizvoda sastoji se od: insekticida, fungicida, bio stimulanasa i bio inkulanata, mikrobiološkog tretmana sjemena, regulatora rasta, kontrole glodavaca, makroorganizama i sustava za praćenje i hvatanje u stupice. Osim biljne zaštite, proizvode liniju proizvoda namijenjenih ekološkoj stočarskoj proizvodnji: pčelarstvu, peradarstvu i govedarstvu, ali i kućnoj upotrebi.  


Krunoslav Jakopin i Amalka Vukelić održali su radionicu i odgovorili na brojna pitanja sudionika. Rezidba je pokazana na različitim starosnim nasadima, od trogodišnjih, petogodišnjih i čak četrdeset godina starom nasadu. Prenijeli su nam svoja vlastita iskustva jer se i sami bave uzgojem lijeske i dunja. Iznimno ih veseli nedavno osnovana Poljoprivredna zadruga „Naš lješnjak“ u kojoj će proizvođači i prerađivači lješnjaka moći lakše plasirati svoje proizvode, ali i pronaći stručnu pomoć i podršku koje strašno nedostaje u području uzgoja lijeske. Iznimno nam je drago što su se naši sudionici upoznali, povezali i razmijenili kontakte kako bi daljnjim međusobnim savjetovanjem poboljšali svoj uzgoj lijeske.


Radionica je trajala od 9:00 do 12:00 sati.Natrag


Lagbanner Lagbanner Lagbanner Lagbanner Lagbanner Lagbanner Lagbanner Lagbanner Lagbanner