Uspješno održana radionica za LAG-ove „Izrada LRS LAG-ova za razdoblje 2023. – 2027., natječaj za odabir LAG-ova za razdoblje 2023. – 2027.“ u domaćinstvu LAG-a Sjeverna Bilogora - LAG Sjeverna Bilogora
Disable Preloader

Novosti

U razdoblju od 25.7. – 26.7.2023. godine održala se radionica za LAG-ove s područja cijele RH. Nažalost, naši kolege s područja Slavonije nisu mogli prisustvovati zbog strašne oluje koja ih je zadesila i kašnjenja pomoći sa svih strana pa je za njih organiziran online prijenos. Iz naše jedne Općine organizirana je pomoć i želimo im brz oporavak!


Aktivnosti radionice obuhvatile su završne korake izrade LRS-a 2023. – 2027., Pravilnik za provedbu intervencije 77.06, natječaj za odabir LAG-ova koji je predviđen za objavu krajem srpnja ili početkom kolovoza te upute za izradu LRS-a i LAG intervencija z2023. – 2027. Na radionici su bili i predstavnici udruge „Društvo za oblikovanje održivog razvoja“ s temom energetskih zajednica građana i poveznica s LAG-ovima.


U popodnevnim satima prvog dana radionice (25.7.2023.) obišli smo par lokacija na području LAG-a Sjeverna Bilogora. Prva postaja bio nam je OPG Dejan Maciček iz Rovišća.


OPG Maciček osnovan je još 1988. godine s ciljem proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda. Krenuli su s 18 mliječnih krava, a danas ih broje 50. Ulaskom mlađe generacije u poslovanje i padom otkupne cijene mlijeka, odlučuju se na preradu proizvoda i registraciju mini sirane. U svojoj ponudi imaju svježe mlijeko, svježi sir, vrhnje, sirutku, maslac, svježe jogurte i one s okusima, kuhane i dimljene sireve, kuhani sir sa začinima i ljutom paprikom. Pokrenuli su i postupak proizvodnje „Bjelovarskog kvargla“, sira koji je dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Proveli su projekt financiran iz natječaja za operaciju 4.2.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.


Putem šumovite Bilogore stigli smo u Bedeničku kod naše drage i uvijek nasmijane Jasne Ileković.


Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Jasne Ileković smjestilo se u naselju Bedenička u općini Velika Pisanica. Bavi se ekološkim uzgojem oraha (500 komada), divlje ruže (1200 komada) i marelica. Nositeljica Jasna Ileković, kreativnog je duha pa je sa svojom obitelji osmislila i postavila poučnu stazu „Legenda o hrvatskom hrastu“. Stazom će Vas pratiti preko 30 uzgojenih voćnih sadnica, šumske šparoge, samoniklo i zasađeno ljekovito, aromatično i začinsko bilje. Nakon obilaska okrijepit ćete se likerom od ruže i oraha. Završili su projekt ugovoren na prvom LAG natječaju (2018.) temeljem kojeg je kupila i postavila ogradu s PVC stupcima i pocinčanom žicom oko voćnjaka i nasada oraha (dvije lokacije), kupila rabljeni rider, novu kosilicu i novi atomizer. Aktivno radi na razvoju eko turizma i proširenju svojih usluga pa je registrirala dopunsku djelatnost za preradu voća, povrća i ljekovitog bilja te turističkih usluga sa smještajnim kapacitetom.


Nakon Bedeničke i osnažujućeg likera od divlje ruže, put nas je odveo u jedan šljiivk u Gornjoj Kovačici.


VG Fryer d.o.o. osnovano je 2019. godine s ciljem da kroz najmoderniju tehnologiju i inovacije pruže tržištu kvalitetne i održive proizvode koji dolaze s hrvatskih polja na naš stol. Okupljaju razne kooperante od kojih biraju kvalitetno voće i povrće te ga pažljivo prerađuju kako bi sačuvali najvrijednije u njemu. Bave se preradom i sušenjem voća i povrća. U vlastitoj sušari suše razne kulture na niskim temperaturama kako bi postigli vrhunsku kvalitetu proizvoda.


Posjetili smo šljivik koji se prostire na 7 ha, star 14 godina. Uz priču o svom poslovanju i prezentaciji svojih proizvoda, prikazali su nam i strojno branje šljiva. Nažalost, i oni su pretrpjeli razne vremenske nepogode te se nadaju boljim prinosima iduće godine.


Nakon prekrasnog šljivika stigli smo na zadnju destinaciju, KUC Mato Lovrak.


Kratko nas je pozdravila ravnateljica KUC-a Zvjezdana Galkowski, a KUC nam je prezentirala vesela, stručna i iznimno zanimljiva etnologinja Kristina  Barešić koja vodi dječje obilaske.


Davne 1931. godine ispričana je uzbudljiva priča o vlaku u snijegu koja još uvijek budi maštu svakom tko je pročita. Ponekad se priče pretvore u stvarnost pa svi odjednom postanemo dio nje. U Centru se nalazi parna lokomotiva s vagonima koju su otkopavala djeca u romanu „Vlak u snijegu“, identičan mlin koji je obnavljala družba Pere Kvržice, bunar u kojem se onesvijestio Medo, tradicionalna Mlinareva kuća. U šumi koja s jedne strane okružuje Centar, nalazi se Staza prijatelja prirode koja sadrži nekoliko postaja na kojima se možete upoznati s florom i faunom velikogrđevačkog kraja te vidjeti vidru i koloniju dabrova koji obitavaju nedaleko od mlina Družbe Pere Kvržice.


Nakon terenskog obilaska naši LAG-ovci obišli su naš mali sajam proizvođača s LAG područja i kušali vina Vinarije Coner. Hvala našim dragim izlagačima na vremenu: Noemi, obrt za izradu svijeća i ukrasa iz Nove Rače, OPG Bačak iz Velikog Trojstva, OPG Ozren Hajtić iz Šandrovca, Dobre stare stvari iz Nove Rače i Aro, obrt za proizvodnju sokova iz Velike Pisanice.


Radionicu su organizirali: Ministarstvo poljoprivrede i Nacionalna ruralna mreža u suradnji s LEADER mrežom Hrvatske, Hrvatskom mrežom za ruralni razvoj i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju


#ruralnirazvoj #održivirazvoj #OPG Natrag


Lagbanner Lagbanner Lagbanner Lagbanner Lagbanner Lagbanner Lagbanner Lagbanner Lagbanner